PIECZEŃ BARANIA W ZIOŁACH

Składniki:

Udziec baran

4-5 ząbków czosnku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka cząbru

1 łyżeczka Bazyli

1 łyżeczka szałwii

1 łyżka  soku z cytryny

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1 łyżka smalcu

1 łyżka masła

 sól

 

Wykonanie:

 

 

Umyte, obrane z błon i nadmiaru tłuszczu mięso mocno wygnieść ręką, skropić sokiem z cytryny, natrzeć mieszaniną ziół i zmiażdżonego z solą czosnku, owinąć w folię, zostawić na 3-4 godziny w chłodnym miejscu. Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie, polać stopionym masłem, skropić winem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 2 godziny często skrapiając winem i polewając sosem spod pieczeni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *