Składniki:
Udziec baran
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka Bazyli
1 łyżeczka szałwii
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka smalcu
1 łyżka masła
sól
Wykonanie:
Umyte, obrane z błon i nadmiaru tłuszczu mięso mocno wygnieść ręką, skropić sokiem z cytryny, natrzeć mieszaniną ziół i zmiażdżonego z solą czosnku, owinąć w folię, zostawić na 3-4 godziny w chłodnym miejscu. Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie, polać stopionym masłem, skropić winem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 2 godziny często skrapiając winem i polewając sosem spod pieczeni.