Składniki:
1 kg. cielęciny na pieczeń
1 średni kalafior
1 cebula
1 średnia marchew
2 jajka
1/2 pojemnika (10 dag) śmietany kremówki
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, natrzeć dokładnie solą i białym pieprzem. Obrać i umyć cebule, pokroić na połówki. Obrać i umyć marchew, pokroić na kawałki. Ułożyć mięso z warzywami na blasze, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 200C. W trakcie pieczenia podlać 2/3 szklanki wody. Oczyścić i opłukać kalafior, podzielić na różyczki. Gotować około 15 minut w małej ilości osolonej wody. Ugotować jajka na twardo (8-10 minut), zalać zimną wodą, dobrze ostudzić. Obrać, pokroić w kostkę. Dokładnie opłukać natkę pietruszki. Część natki odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać i wymieszać z jajkiem. Zdjąć mięso z blachy, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Rozcieńczyć sos z pieczenia odrobiną wody, przecedzić przez sitko do drugiego naczynia. Zaciągnąć sos śmietaną, dopełnić wodą do 1 szklanki płynu, zagotować. Rozprowadzić 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej odrobiną wody, zagęścić sos. Jeszcze raz zagotować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wyłożyć mięso z kalafiorem na półmisek, posypać kalafior jajkami wymieszanymi z pietruszką. Udekorować danie resztą natki. Podawać z gotowanymi ziemniakami. Sos serwować w osobnym naczyniu.