Składniki:
1 kg. surowej szynki cielęcej
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny
1/2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
4 łyżki oleju
rozmaryn
szałwia
proszkowana słodka papryka
szklanka dowolnych marynowanych owoców (gruszki, brzoskwinie itp.
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć roztartymi z solą suszonymi ziołami i papryką. Cebulę
obrać, pokroić na ćwiartki, włoszczyznę oczyścić i pokroić w plasterki. Obsmażyć mięso
ze wszystkich stron. Następnie dodać cebulę i włoszczyznę i przez chwilę razem smażyć.
Do brytfanny wlać gorący rosół i wino, włożyć mięso z warzywami, wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 220 C. Piec 60-70 minut, często polewając mięso
sosem z dna naczynia. Miękkie mięso ostudzić, pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku
i udekorować marynowanymi owocami. Podawać z kuskusem lub ryżem pełnoziarnistym.