PIECZEŃ CIELĘCA PO WŁOSKU

Składniki:

1 kg. surowej szynki cielęcej

1 cebula

1 pęczek włoszczyzny

1/2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki)

1/2  szklanki białego wytrawnego wina

4 łyżki oleju

rozmaryn

szałwia

proszkowana słodka papryka

szklanka dowolnych marynowanych owoców (gruszki, brzoskwinie itp.

 

Wykonanie:

 

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć roztartymi z solą suszonymi ziołami i papryką. Cebulę

obrać, pokroić na ćwiartki, włoszczyznę oczyścić i pokroić w plasterki. Obsmażyć mięso

ze wszystkich stron. Następnie dodać cebulę i włoszczyznę i przez chwilę razem smażyć.

Do brytfanny wlać gorący rosół i wino, włożyć mięso z warzywami, wstawić do

piekarnika nagrzanego do temperatury 220 C. Piec 60-70 minut, często polewając mięso

sosem z dna naczynia. Miękkie mięso ostudzić, pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku

i udekorować marynowanymi owocami. Podawać z kuskusem lub ryżem pełnoziarnistym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *