Składniki:
1,20 kg. mielonego mięsa wieprzowego (może być pomieszane z wołowym)
1 czerstwa kajzerka
1 cebula
2 surowe jajka
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1duża łyżka majeranku
1 łyżka oleju
masło do smarowania formy
bułka tarta do obsypania formy
Wykonanie:
Mięso zmielić w maszynce do mięsa.Namoczoną i odciśniętą z wody bułkę również zmielić i dodać do mięsa .Drobniutko posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju. Lekko przestudzić,dodać do mięsa , wbić dwa surowe jajka ,dodać sól, pieprz, ostrą paprykę i sporo majeranku, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę i jeżeli trzeba doprawić jeszcze do smaku. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką .Na dno formy wyłożyć połowę mięsnej masy i pośrodku wzdłuż dłuższego boku zrobić lekkie wgłębienie łyżką. We wgłębieniu układać ugotowane na twardo jajka, obrane ze skorupki, wcześniej obcinając ich końcówki, aby ładnie dolegały do siebie. Układając pośrodku jajka zostawić nieco wolnej przestrzeni między jajkami, a krótszą ścianką foremki, aby tą przestrzeń wypełnić mięsem. Na jajka nałożyć pozostałą część masy mięsnej dociskając ją dokładnie do brzegów i formując lekko półokrągłą wypukłą górę.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C. około 80-90 minut .Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, i po 10-15 minutach zlać powstały podczas pieczenia płyn, pieczeń wyjąć z formy. Brzegi oczyścić z szumowin powstałych podczas pieczenia.Można podawać na ciepło pokrojoną na plastry z sosami lub na zimno z pieczywem.