Składniki:
60 dag. mielonej wieprzowiny
40 dag. wołowiny
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka kajzerka
1/2 łyżeczki majeranku
wegeta
2 łyżki kaszy manny
Ponadto:
5 jajek ugotowanych i obranych
Wykonanie:
Mięso włożyć do miski lub rondla, bułkę namoczyć i odcisnąć rozdrobnić i dać na mięso dodać 2 surowe jajka, czosnek przecisnąć przez praskę według swojego uznania dodać majeranek,kaszę mannę pieprz, sól wegetę ,majeranek ,jeżeli ktoś chce dodać pietruszkę zieloną pokrojoną.Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę mięsa wyłożyć do formy , wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej oliwą. Na mięsie ułożyć wzdłuż ugotowane jajka(końce jajek sciąc z jednej i drugiej strony aby jajka ładnie przylegały jedno do drugiego) . Na jajka położyć drugą część mięsa. Piec 90 minut w 180C. Na pierwsze 45 minut przykryć mięso folią aluminiową aby mieso sie nie przypiekło. Na drugie 45 minut zdjąć folię , aby się góra przyrumieniła.Pieczeń wystudzić najlepiej spożywać następnego dnia.