Składniki:
1 kg. Wieprzowiny ze skórą
1 kg. Kapusty włoskiej
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 cebule
1średnia marchewka
2-3 łyżki smalcu
4 6 łyżek octu
cukier
1 ziemniak
1pęczek koperku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta mielonego kminku
sól
czarny pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Mięso natrzeć solą, pieprzem i kminkiem. 1/4 litra wody zagotować w głębokim żaroodpornym naczyniu. Włożyć do niego mięso, skórką do góry. Piec pod przykryciem w rozgrzanym do temperatury 200 C piekarniku przez około 45 minut. Potem naciąć skórę w małe kwadraciki. Obrać 1 cebulę i marchew, pokroić i włożyć do mięsa. Piec w tej samej temperaturze bez przykrycia 1 i 1/2 godz. Od czasu do czasu polewać wodą. Ostatnie 15 minut piec w temperaturze 250 C. Pokroić kapustę i cebulę. Smalec rozgrzać na dużej patelni. Usmażyć kapustę i cebulę, ciągle mieszając. Wlać 1/4 1itra wody, doprawić solą, pieprzem, octem i cukrem. Zagotować, a następnie dusić, pod przykryciem, na małym ogniu, przez 20 minut. Obrany ziemniak zetrzeć na tarce i dodać do kapusty na 5 minut przed końcem duszenia. Wsypać posiekany koperek. Gotową pieczeń odstawić w ciepłe miejsce. Tłuszcz uzupełnić wodą do 1/4 1itra.Dodać mąkę ziemniaczaną, śmietanę i wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku. Pieczeń ułożyć na dużym talerzu, udekorować natką, podawać z kapustą i sosem.