Składniki;
1 kg. szynki wieprzowej
4 duże cebule
3 jabłka
2 łyżki oleju
1kromka chleba
15 dag. mięsa mielonego
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki białego półwytrawnego wina
suszony tymianek
sól
pieprz
Wykonanie:
Połówkę cebuli posiekać. Odkroić pół jabłka, obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Chleb namoczyć w mleku.Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę. Mięso mielone
wymieszać z podsmażoną cebulą. Dodać starte jabłko i dobrze odciśnięty chleb. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, masę dokładnie wymieszać.Szynkę natrzeć solą i
pieprzem, zrumienić na pozostałym oleju. Wraz z tłuszczem przełożyć do brytfanny, na wierzchu rozłożyć farsz z mięsa mielonego. Docisnąć go dłonią. Piec 30 minut w temp. 180 C. Resztę cebuli pokroić w piórka, rozłożyć wokół mięsa, następnie piecz 20 minut.Jabłka obrać, pokroić na cząstki, ułożyć na cebuli, całość obłożyć wiórkami masła. Posypać tymiankiem, skropić winem lub wodą, piecz jeszcze10 minut.