Składniki:
1,5 kg. wieprzowiny bez kości
1 łyżka smalcu
sól
Marynata:
1 cytryna,
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 duże cebule
1/4 łyżeczki cukru
20 ziarenek jałowca
3-4 goździki
1listek laurowy
10 ziarenek pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego
Sos:
1 łyżka dżemu (śliwkowego, wiśniowego)
1 łyżeczka mąki
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu
Wykonanie:
Ugotować marynatę z wina, pokrojonej w plasterki cytryny (bez pestek) i przypraw korzennych. Umyte mięso włożyć do kamiennego garnka, obłożyć plasterkami cebuli, polać gorącą marynatą, przykryć talerzem, obciążyć, wynieść na 4-6 dni w chłodne miejsce. Codziennie przekładać mięso, aby się równo zamarynowało. Wyjąć mięso z zalewy, opłukać, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godziny po czym ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć cebulą z marynaty, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec powoli, często skrapiając przecedzoną zalewą. Jeśli chcemy podawać pieczeń na gorąco, należy w rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić bulionem i sosem spod pieczeni, następnie dodać dżem i dokładnie wymieszać. Gęstym sosem polać pieczeń i jeszcze chwilę zapiekać.