PIECZEŃ WIEPRZOWA Z SZYNKĄ

Składniki:

1 kg. wieprzowiny od szynki (ze skórą)

pieprz

1łyżeczka kminku

1 ząbek czosnku

2 pęczki włoszczyzny (bez kapusty)

2 cebule

 2 łyżki smalcu

50 dag. ziemniaków

 sól.

Wykonanie:

Ponacinać skórę, mięso natrzeć przyprawami i posiekanym czosnkiem. Włoszczyznę oczyścić i rozdrobnić, obrane cebule pokroić w plasterki. Rozgrzać smalec w brytfance, obsmażyć mięso, dodać włoszczyznę i 2 szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 C. Piec 2 godziny. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 170  C. Uzupełnić wodę i dodać cebulę. 30 minut przed końcem dodać obrane i pokrojone na cząstki ziemniaki.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *