Składniki:
1 kg. wołowiny na pieczeń
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1 cebula
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
sól
pieprz mielony
Wykonanie:
Mięso opłukać , osuszyć, posolić, posypać cukrem i pieprzem mielonym, posmarować musztardą wymieszaną z oliwą. Przełożyć do naczynia w którym będzie się marynowało, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć i po starciu marynaty, obsmażyć na suchej patelni, przełożyć do brytfanki, obłożyć wiórkami masła, obraną i pokrajaną w ćwiartki cebulą, skropić gorąca wodą, dodać pozostałe przyprawy. Piecz, skrapiając wodą, a potem wytwarzającym się sosem, aż mięso będzie miękkie. podawać wg. uznania.