PIECZEŃ Z BOCZKIEM

Składniki:

1 kg. zrazówki
100 ml. oleju
100 g. boczku
2 marchewki
1 pietruszka
1,25 litra czerwonego wina
1 cebula
liść laurowy
sól
pieprz

Marynata:

1/2 szklanki oliwy
1 szklanka czerwonego (najlepiej wytrawnego) wina
10 ziaren pieprzu
po 1/2 łyżeczki cząbru, tymianku i cukru
2 ząbki czosnku
po jednej pokrojonej cebuli i marchewce

Wykonanie;

Mięso po wyjęciu z marynaty gęsto naszpikować słupkami boczku, natrzeć solą i pieprzem. Warzywa pokroić, włożyć do rondla razem z mięsem i liściem laurowym. Polać gorącym tłuszczem i czerwonym winem. Dusić do miękkości, często podlewając.

Marynata:

Wszystkie składniki wymieszać, zalać mięso, pozostawić na 12 godzin.
Zamiast wina można użyć octu winnego.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *