Składniki:
2 i 1/2 kg.karkówki
8 ząbków czosnku
1opakowanie przyprawy do mięs
1 łyżka majeranku
sól
pieprz ziołowy
pieprz prawdziwy
słodka papryka
2 łyżki oleju
3-4 łyżki smalcu
lisc laurowy
ziele angielskiego
ziarna pieprzu
ziarna jałowca
Wykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z olejem. Posmarować mięso. Wszystkie przyprawy wymieszać i porządnie natrzeć mięso z obu stron. Przypraw dodać tyle ile każdy uważa za stosowne.Mięso zrolować i obwiązać bawełnianym sznurkiem jak roladę. Zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać smalec .Obłożyć listkami laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz jałowca. W trakcie pieczenia można podlewać piwem lub winem oraz wytworzonym sosem. Piecz około 2,5 godziny w temperaturze 180C.Odstawić do całkowitego ostygnięcia.