Składniki:
1i 1/2 kg. surowej szynki wieprzowej
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonego wina
1/2 szklanki rosołku
3-4 łyżki oleju
2-3 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
vegeta
Marynata :
3 łyżki oleju lub smalcu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
3 łyżki octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso pokroić na grubość 2,5 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny. Następnie włożyć do marynaty na kilka godzin. Zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać winem i rosołkiem. Dodać cebulę pokrojoną w grube krążki, gałązki rozmarynu oraz całe ząbki czosnku. Wlać marynatę z mięsa i tłuszcz z patelni na której rumieniliśmy mięso. Wstawić do nagrzanego do 180 C.piekarnika i piecz około 1,5 godziny.