Składniki:

1i 1/2 kg. surowej szynki wieprzowej

2 cebule

4 ząbki czosnku

1/2 szklanki czerwonego wina

1/2 szklanki rosołku

3-4 łyżki oleju

2-3 gałązki rozmarynu

sól

pieprz

vegeta

Marynata :

3 łyżki oleju lub smalcu

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki miodu

3 łyżki octu balsamicznego

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso pokroić na grubość 2,5 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny. Następnie włożyć do marynaty na kilka godzin. Zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać winem i rosołkiem. Dodać cebulę pokrojoną w grube krążki, gałązki rozmarynu oraz całe ząbki czosnku. Wlać marynatę z mięsa i tłuszcz z patelni na której rumieniliśmy mięso. Wstawić do nagrzanego do 180 C.piekarnika i piecz około 1,5 godziny.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *