Składniki:

4 udka kurczaka
1/2 cytryny
2 łyżki miodu
3 ząbki czosnku
około2 cm. imbiru
50 g. masła
suszony rozmaryn
sól
pieprz

Wykonanie;

Udka umyć, osuszyć posypać solą oraz pieprzem. Dodać obrany i starty imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starta skórka z cytryny, bez białej części i sok z cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko wymieszać. Całość schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Na patelni rozgrzać masło klarowane dodać wyciągnięte z marynaty udka i smażyć z obu stron na złoty kolor. Do smażących się udek dodać marynatę, podduszać około 10 minut. Następnie zmniejszyć ogień, dodać troszkę wody i dusić, aż mięso się upiecze. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną sałatą lub surówką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *