Składniki:
ząbek czosnku
30 g. masła
1 kg. ziemniaków
150 ml. śmietany kremówki
1 łyżka soli
szczypta pieprzu
szczypta ziół prowansalskich
200 g. łagodnego sera o orzechowym smaku comte, gruyere, edam
Wykonanie:
Czosnek obrać, rozkroić. Wnętrze ceramicznego naczynia do zapiekania potrzeć czosnkiem (dla aromatu), wysmarować masłem. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach .Połowę plastrów ziemniaków rozłożyć na dnie naczynia do zapiekania, przykryć połową startego sera, posypać solą i pieprzem, poprzekładać wiórkami masła. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków, ponownie przykryć warstwą sera, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalać śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Zapiekać 40-50 minut. Gotową zapiekankę ziemniaczana pokroić na porcje, posypać posiekaną natką pietruszki lub startą na cienkie wiórka marchwią. Od razu podawaj. Ziemniaki Dauphine możesz serwować jako przystawkę do pieczonego mięsa.