PIECZONE ZIEMNAKI DAUPHINE

Składniki:

 

ząbek czosnku

30 g. masła

1 kg. ziemniaków

150 ml. śmietany kremówki

1 łyżka soli

szczypta pieprzu

szczypta ziół prowansalskich

200 g. łagodnego sera o orzechowym smaku comte, gruyere, edam

 

Wykonanie:

 

Czosnek obrać, rozkroić. Wnętrze ceramicznego naczynia do zapiekania potrzeć czosnkiem (dla aromatu), wysmarować masłem. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach .Połowę plastrów ziemniaków rozłożyć na dnie naczynia do zapiekania, przykryć połową startego sera, posypać solą i pieprzem, poprzekładać wiórkami masła. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków, ponownie przykryć warstwą sera, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalać śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C.  Zapiekać 40-50 minut. Gotową zapiekankę ziemniaczana pokroić na porcje, posypać posiekaną natką pietruszki lub startą na cienkie wiórka marchwią. Od razu podawaj. Ziemniaki Dauphine możesz serwować jako przystawkę do pieczonego mięsa.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *