Składniki;

 

1 kg surowego boczku

10-12 goździków

2 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

Dodatkowo:

20 dag. fasolki szparagowej

15 dag dymki

 

Wykonanie:

 

Rozgrzej piekarnik do 180 C. Boczek oczyść, natnij skórkę w kratkę. Natrzyj

solą, pieprzem. W przecięcia włóż goździki i listki laurowe. Boczek włóż do brytfanny, dodaj pokrojony w plastry czosnek i podlej wodą. Piecz odkryty 20 min. Następnie przykryj i piecz około 30 minut, podlewając  wodą. Na koniec odkryć na 15 min, by się przyrumienił. 10 minut przed końcem dodaj obgotowaną w osolonej wodzie fasolkę, pomidory i dymkę, dopraw solą i pieprzem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *