Składniki:

 

50 dag. mąki

1 jajko

250 ml. wody

sól

1 kg. jabłek

25 dag. śmietany

cynamon

cukier

 

Wykonanie:

 

Z mąki jajka i wody zagniatamy ciasto. Dzielimy na części, dość cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Jabłka obieramy dzielimy na ćwiartki lub ósemki i wykrawamy gniazda nasienne. Cząstki jabłek układamy na krążkach ciasta (można posypać cynamonem) i zlepiamy brzegi. Pierogi wkładamy do lekko osolonej wrzącej wody i przykrywamy. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu , aby jabłka dostatecznie zmiękły. Odcedzamy. Podajemy ciepłe ,polane śmietaną i posypane cukrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *