Składniki:
1 kg. Mąki
25 dag. margaryny
400g. Miodu
1 szklanki cukru+ 2 łyżki
4 łyżki kakao
3 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody oczyszczonej
8 jajek (5 żółtek, 3 całe jajka)
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z kakao . Miód i przyprawę do pierników rozpuścić razem, dodać margarynę, zagotować i ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Wszystko razem wymieszać, dodać kwaśną śmietanę wymieszaną z sodą. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Ciasto sie trochę „rozluźni”, więc przed rozwałkowywaniem należy dodać do niego jeszcze mąkę. Dodać tyle mąki, żeby ciasto nie było ani za miękkie, ani za twarde, dobre do wałkowania. Ciasto rozwałkować nie za cienko, na grubość około 0,5 ? 0,7cm. Wycinać pierniki i piec około 10 minut w temperaturze 150 ? 180 C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Można polukrować lub ozdobić polewą .