Składniki:

1/2 kg. mąki

20 dag. sztucznego miodu

1 czubata łyżeczka prawdziwego miodu

4 łyżeczki cukru

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 kostki margaryny

3 duże jaja

1 opakowanie przyprawy do pierników

 

Wykonanie:


Rozpuścić w garnku miód, przyprawę do pierników, margarynę, cukier, a następnie ostudzić. Jajka dodać do mąki wymieszanej z sodą wymieszać i dodać rozpuszczoną margarynę z miodem. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest rzadkie należy dosypać mąki. Chłodzimy kilka minut w lodówce. Stolnicę posypać mąką i wałkować ciasto na grubość 0,5 – 1 cm. Wykrawać pierniczki i pieczo koło 15 minut w temperaturze 180C.Pierniczki od razu są miękkie .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *