Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu może być sztuczny
1 szklanka kawy zaparzyć 3 łyżki kawy inki w szklance wody
3 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1 torebka przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy gorący miód, gorącą kawę i olej. Nie przerywamy ubijania, dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z sodą i przyprawą piernikową, na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie łączymy i wylewamy do przygotowanej formy o wym. 24 x 36 cm. lub do dwóch cwibakówek Pieczemy około 40-50 minut w 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu można przełożyć ciasto powidłami i wierzch polać polewą czekoladową .