Składniki:

Ciasto:

3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej
200g płynnego miodu
1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
20 dag. margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
15 dag.śliwek suszonych
2 łyżki zimnej wody

Polewa:

5 dag. margaryny
2 i 1/2dag. kakao
6 dag. cukru pudru
1 łyżka mleka
Dodatkowo:
parę suszonych śliwek do dekoracji

Wykonanie;

Śliwki posiekać i wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.Resztę mąki wsypać do miski, wymieszać z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawić na bok.Oddzielić żółtka od białek. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawą do piernika, sodą i kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką wmieszać śliwki. Ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piecz w nagrzanym piekarniku około 60- 70minut w temperaturze 170C. lub do suchego patyczka . Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa czekoladowa;

Do roztopionej margaryny dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać nie gotować.Polać ciasto polewą czekoladową i udekorować posiekanymi śliwkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *