PIERNIK KAWOWY CIOCI

Składniki;

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanki cukru
25 dag. miodu
4 jajka
3 czubate łyżeczki kawy mielonej
1 łyżka masła
2 łyżeczki przyprawy do pienika
1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Wykonanie;

 

Kawę zalać szklanką wrzątku. Miód rozgrzać, zalać kawą, zagotować, ostudzić. Mąkę przesiać wymieszać z sodą i przyprawą do pienika. Żółtka utrzeć z cukrem,dodać masło. Nie przestając ucierać dodawać na przemian mąkę oraz kawę z miodem. Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie połączyć z resztą składników.Keksówkę 26×13 cm .wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piecz około 55-60 minut w temperaturze 180t C. Po upieczeniu wystudzić polać cały piernik polewą czekoladowa .Udekorować według swojego uznania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *