Składniki:

Ciasto:

40 dag. mąki pszennej

12 i 1/2dag. margaryny

3/4 szklanki cukru

2 jajka

3 łyżki miodu

4 łyżki powideł śliwkowych

3 łyżki kakao

3 łyżki przyprawy do piernika

1 szklanka mleka

1 łyżeczka sody oczyszczone

Dodatkowo:

polewa czekoladowa

Wykonanie:

Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać w kolejności mleko, kakao,przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika. Cały czas mieszając dodać powidła śliwkowe i miód. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta, i piecz około 50-60minut w temperaturze -170 C. Ostudzony przekroić i przełożyć dżemem i polać polewą czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *