Składniki:
Ciasto:
40 dag. mąki pszennej
12 i 1/2dag. margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
3 łyżki miodu
4 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki kakao
3 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczone
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać w kolejności mleko, kakao,przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika. Cały czas mieszając dodać powidła śliwkowe i miód. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta, i piecz około 50-60minut w temperaturze -170 C. Ostudzony przekroić i przełożyć dżemem i polać polewą czekoladową.