Składniki;
30 dag. mąki pszennej
2 łyżki kakao
40 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
1 szklanka mleka
15 dag. masła lub margaryny
3 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa;

12 i 1/2 dag.masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao

Wykonanie;

Masło roztapiamy w małym rondelku i czekamy aż ostygnie. Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą, na koniec dodajemy roztopione masełko,przesiewamy mąkę i dodajemy do niej resztę suchych składników całość dodajemy w trzech partiach do naszych mokrych składników, dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190C.około 40 minut lub do suchego patyczka.

Polewa:

Masło roztapiamy, dodajemy cukier i mleko jak składniki się połączą odstawiamy z ognia i dodajemy kakao. Polewę studzimy i polewamy upieczony studzony piernik.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *