PIERNIK MOJEJ CIOCI

Składniki:

80 dag mąki

50 dag. sztucznego miodu

50 dag cukru

1szklanka mleka

4 jajka

5 dag masła

3 torebki przypraw korzennych do pierników

10 dag. posiekanej skórki pomarańczowej

10 dag. orzechów

1 płaska łyżeczka sody

 szczypta soli

Wykonanie:

Mleko  wlać do garnka ,wsypać cukier włożyć miód i podgrzać ,gdy cukier i miód się rozpuszczą zdjąć z ognia dać masło, przyprawy korzenne i sól. Po ostudzeniu przelać wszystko do miski, wbić jajka, ubić trzepaczką, następnie wsypać mąkę z sodą i dalej ubijać. Na koniec dodać bakalie, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni do fermentacji. Następnie wyłożyć ciasto do dwóch wąskich (dość długich) form wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Piec około godziny. Piernik zachowuje świeżość co najmniej miesiąc, można go więc upiec już na początku grudnia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *