PIERNIK NA HERBACIE

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

1 szklanka miodu

3 szklanki mąki

1  przyprawa do piernika

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki herbaty

Krem:

1 szklanka mleka

10 dag. cukru

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

15 dag. masła

1 cukier waniliowy

1 polewa czekoladowa

Wykonanie:

Ciasto:

Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. wyłożyć ciasto do blaszki wysmarowanej i posypanej  bułką tartą . Piecz około 45 minut w temperaturze 175 C.

Krem:

Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło i ponownie wymieszać na puszysta masę.Ciasto przekroić wzdłuż na połowę 2 razy. Ciasto przełożyć kremem. Polać polewą czekoladową i posypać startą czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *