Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka miodu
3 szklanki mąki
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki herbaty
Krem:
1 szklanka mleka
10 dag. cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag. masła
1 cukier waniliowy
1 polewa czekoladowa
Wykonanie:
Ciasto:
Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. wyłożyć ciasto do blaszki wysmarowanej i posypanej bułką tartą . Piecz około 45 minut w temperaturze 175 C.
Krem:
Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło i ponownie wymieszać na puszysta masę.Ciasto przekroić wzdłuż na połowę 2 razy. Ciasto przełożyć kremem. Polać polewą czekoladową i posypać startą czekoladą.