PIERNIK PRZEKŁADANY

Składniki:

3i ? szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

? łyżeczki soli

4 łyżeczki cynamonu

? łyżeczki goździków

? łyżeczki ziela angielskiego

1 szklanka oleju roślinnego

1 szklanka miodu

1 i ? szklanki cukru

? szklanki brązowego cukru

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka kawy lub mocnej herbaty

? szklanki świeżego soku z pomarańczy

? szklanki wódki lub whisky

? szklanki płatków migdałowych

powidła śliwkowe lub budyń waniliowy

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol.
Używając miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa.Dwie formy keksową wypełnić do połowy ciastem. Piecz 40 – 50 minut w temperaturze 175C. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągnąć je z blaszki i położyć na kratce. Po całkowitym wystygnięciu przekroić ciasto na trzy części i przełożyć

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *