PIERNIK PRZEKŁADANY

Składniki:
40 dag. mąki
30 dag miodu
6 jajek
20 dag cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1/2 szklanki miodu
2 kostki masła
3 jajka
1/2 szklanki śmietany
30 dag. orzechów włoskich

Wykonanie:
Miód z cukrem zagotować. Do ostudzonego miodu dodać mąkę przesianą z proszkiem, przyprawę do piernika i sodę. Jajka ubić dodać do pozostałych składników,wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy i posypanej bułka tartą lub mąką Piecz w 180 C. około 45 minut Ostudzony piernik przekroić na pół wzdłuż.

Masa:
Śmietankę zagotować dodać do utartych jajek, wymieszać ostudzić. Masło utrzeć na puch dodać krem jajeczno- śmietanowy oraz orzechy zmielone. Przekrojony piernik posmarować masą. Wierzch można polać polewą kakaową lub czekoladową. Udekorować połówkami orzechów .

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *