PIERNIK Z POLEWĄ ANI

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

2 łyżki kakao

1 opakowanie przypraw do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 i 1/2  łyżeczki sody oczyszczonej

3 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka powideł śliwkowych

1/2  szklanki miodu

3/4 szklanki oleju

Wykonanie:

Wymieszać razem przesianą  mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę. Dodać same żółtka jajek mleko, powidła, miód, olej. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z powstałą masą. Przełożyć do wysmarowanej masłem blaszki i wysypanej bułką tartą . Piecz około 50 minut w temperaturze 180C.

Składniki:

Polewa:

1 i 1/2szklanki  cukru pudru

3 łyżki kawy cappuccino

7 i 1/2 dag. masła lub margaryny miękkiej

1 łyżka mocnej kawy parzonej

Wykonanie:

W małej miseczce wymieszać cukier puder z kawą cappuccino. W drugiej misce zmiksować masło aż będzie kremowe, a następnie, mieszając, stopniowo dodawać mieszaninę z cukrem.Na koniec dodać parzoną kawę i wymieszać na gładką masę.Posmarować wierzch  ciasta .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *