Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 opakowanie przypraw do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka powideł śliwkowych
1/2 szklanki miodu
3/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Wymieszać razem przesianą mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę. Dodać same żółtka jajek mleko, powidła, miód, olej. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z powstałą masą. Przełożyć do wysmarowanej masłem blaszki i wysypanej bułką tartą . Piecz około 50 minut w temperaturze 180C.
Składniki:
Polewa:
1 i 1/2szklanki cukru pudru
3 łyżki kawy cappuccino
7 i 1/2 dag. masła lub margaryny miękkiej
1 łyżka mocnej kawy parzonej
Wykonanie:
W małej miseczce wymieszać cukier puder z kawą cappuccino. W drugiej misce zmiksować masło aż będzie kremowe, a następnie, mieszając, stopniowo dodawać mieszaninę z cukrem.Na koniec dodać parzoną kawę i wymieszać na gładką masę.Posmarować wierzch ciasta .