Składniki:

1/2 kg. mąki pszennej
25 dag. cukru
20 dag. miodu (może być sztuczny)
10 dag. masła
2 jajka
1 paczka przyprawy do piernika
4 dag. kakao
1 proszek do pieczenia

Wykonanie;

Kakao wymieszać z mąką i przesiać przez sitko. Miód, cukier i masło roztopić stale mieszając, pozostawić do ostygnięcia. Do zimnej masy wsypać mąkę z kakao, dodać przyprawy , jajka i wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto rozwałkować, wykrawać pierniki. Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 C. około 15 minut.Pierniki muszą przeleżeć minimum 2 tygodnie zanim zmiękną.Pierniki można polukrować .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *