Składniki;
Ciasto:
7 jajek
7 czubatych łyżek cukru
7 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody
2 i 1/2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1/2 litra śmietany kremówki
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki nutelli
10 michałków
1 śmietan – fix
Wykonanie;
Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ubijać aż do powstania gęstej masy. Następnie wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Mieszając, stopniowo wsypywać do masy przesiewając przez sitko na przemian z olejem i śmietaną. Piec w podłużnej blaszce keksówce wysmarowanej i posypanej bułką tartą przez około45 minut w 180 C.
Krem:
Śmietanę ubić i dodać śmietan-fix. Galaretki rozrobić w 3/4 szklanki wody, do tego dodać michałki i nutellę. Wszystko wymieszać i wystudzić. Zimne dodawać do śmietany i ubijać mikserem.
Ciasto przekroić na pół, w środek wyłożyć 3/4 kremu a resztę na wierzch. Udekorować startą czekoladą według swojego uznania..