Składniki;

1/2 kg. tłustego lub półtłustego sera

2-3 jajka

1 szklanka mąki pszennej

sól

Ponadto;

1 łyżka bułki tartej

2 łyżki masła

 

Wykonanie;

 

Zmielić ser,oddzielić białka od żółtek,dodać żółtka do sera,odrobinę posolić, wymieszać,dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać.Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej., delikatnie wymieszać.Położyć ciasto na posypaną mąką stolnicę,uformować wałek grubości około 2 cm. Lekko spłaszczyć,zrobić na wałku kratkę tępą stroną noża,pokrajać na ukos i wrzucać na gotującą się i osoloną wodę.Gdy wypłyną na wierzch,wyjąć łyżeczką cedzakową na talerz,polać masłem ze zrumienioną bułką tartą.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *