Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz:
1kostka twarogu
1/2 kg. ziemniaków
2 cebule
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
Farsz:
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, lekko ostudź. Razem z twarogiem przepuść przez maszynkę. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do masy ziemniaczanej, przypraw.
Ciasto:
Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj jajka i olej. Ciasto wyrabiaj, dodając stopniowo ciepłą wodę (ciasto powinno być elastyczne i miękkie). Rozwałkuj jak najcieniej, podsypując mąką.Wytnij szklanką kółka. Na każdym ułóż porcję farszu, sklej. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i odrobiną oleju. Wrzuć pierogi porcjami na wrzątek, ugotuj. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Ostudzone pierogi podsmaż na oleju.