Składniki:
500 g .twarogu
1 kg ziemniaków ugotowanych
2 cebule
oliwa
sól
pieprz
majeranek
Wykonanie:
Ziemniaki i twaróg mielimy, dodajemy 1 podsmażoną posiekaną cebulkę i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
Ciasto:
Składniki:
600 g mąki
trochę do podsypania stolnicy i ciasta
1i1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Z mąki, wody, soli, śmietany i 2 łyżek oliwy zagniatamy elastyczne ciasto, dzielimy na mniejsze kawałki, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 10 min. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółeczka i formować pierożki. Gotować w osolonej wodzie z oliwą. Odcedzić do zimnej wody z oliwą i po chwili przełożyć na durszlak. Taki szok powoduje, że pierożki nie zlepiają się tak do siebie. Okraszamy ugotowane pierogi. cebulką i boczkiem, lub smażymy je na złoty kolor.