Składniki:
40 dag. ziemniaków
30 dag. sera białego
1 cebula
1/2 kg. mąki
2 jajka
2 łyżki oleju
20 dag. boczku surowego
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie:
Farsz:
Ziemniaki obrać ugotować do miękkości w osolonej wodzie odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków . Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Do ziemniaków dodać przeciśnięty ser przez praskę do ziemniaków cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz 1 szklankę wody tak aby ciasto nie było za twarde ani za luźne.Zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wycinać w cieście krążki. Nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi.Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 5 minut. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano w rondelku. Pierogi wyłożyć na talerz i okrasić podsmażonym boczkiem.