PIEROGI SEROWO-JAGODOWE

Składniki:


2,5 szklanki mąki pszennej
duża szczypta soli
1 szklanka gorącej wody

Na farsz :

200g sera twarogowego półtłustego
0,5 szklanki cukru
1 żółtko
1 szklanka jagód


Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Nalewamy gorącej wody i mieszamy szybko łyżką (by się nie poparzyć). Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach tak długo, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg, żółtko i cukier mieszamy widelcem. Na końcu dosypujemy jagody i delikatnie łączymy z twarogiem. Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklaneczką lub foremką wykrawamy koła. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż zaczną wypływać na wierzch. Podajemy z ulubionymi dodatkami: cukrem, śmietanką, jogurtem czy sosem owocowym. Pierogi po ugotowaniu i ostudzeniu można zamrozić, smakują idealnie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *