PIEROGI W SOSIE PISTACJOWYM

Składniki:

Ciasto:

1/2 kg. mąki

1 jajko

300 ml. mleka

szczypta soli

Farsz:

1/2 kg. ziemniaków

1/2 kg. twarogu

1 cebula

1 łyżeczka masła

Sos:

2 łyżki orzeszków pistacjowych

1 łyżeczka sezamu

1 papryczka chili

2 łyżki oliwy

kilka gałązek kolendry

1 łyżeczka miodu

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieć. Odstawić na 30 minut.

Farsz:

Ziemniaki ugotuj. Przeciśnij przez praskę z twarogiem. Dodaj zeszkloną na maśle cebulę,wymieszaj, przypraw. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, napełnij farszem, zlep. Pierogiugotuj w osolonym wrzątku.

Sos:

Sezam upraż na suchej patelni. Kolendrę i chili posiekaj  zmiksuj z miodem, pistacjami oliwą. Gorące pierogi polej sosem, posyp sezamem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *