Składniki:
Ciasto:
1/2 kg. mąki
1 jajko
300 ml. mleka
szczypta soli
Farsz:
1/2 kg. ziemniaków
1/2 kg. twarogu
1 cebula
1 łyżeczka masła
Sos:
2 łyżki orzeszków pistacjowych
1 łyżeczka sezamu
1 papryczka chili
2 łyżki oliwy
kilka gałązek kolendry
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieć. Odstawić na 30 minut.
Farsz:
Ziemniaki ugotuj. Przeciśnij przez praskę z twarogiem. Dodaj zeszkloną na maśle cebulę,wymieszaj, przypraw. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, napełnij farszem, zlep. Pierogiugotuj w osolonym wrzątku.
Sos:
Sezam upraż na suchej patelni. Kolendrę i chili posiekaj zmiksuj z miodem, pistacjami oliwą. Gorące pierogi polej sosem, posyp sezamem.