Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
szczypta soli
woda
kilka łyżek oleju
Nadzienie:
500 ml świeżych jagód
cukier
słodka śmietana
Wykonanie:
Z mąki, soli ,wody i oleju zagniatam dość luźne ciasto, zagniatam, aż będzie elastyczne i rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam kółka, nakładam po łyżeczce jagód, posypuje odrobiną cukru i składam na pół po czym zlepiam brzegi razem, tak by nic nie wydostało się na zewnątrz. Gotowe pierogi układam na posypanym mąką blacie i w garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli. Pierogi wrzucam na gotująca się wodę, mieszam by nie przywarły do dna. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotuje je około 5 min, wyjmuje na durszlak i przelewam zimną wodą. Nakładam na talerz i podaję ze śmietanką.