Składniki:

 

Ciasto:

 

1 kg. mąki

1 jajko

gorąca woda

1 łyżka oleju

Farsz:

1 kg. kapusty kiszonej

2-3 garście grzybów suszonych

2 -3 cebule

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Kapustę wypłukać. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować około 1,5 godziny. Po ugotowaniu odcisnąć i odłożyć do wystudzenia. Grzyby bardzo dokładnie wypłukać. Zalać wodą i gotować około 1 godziny. Wyjąć na sitko , odsączyć i ostudzić. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni na lekko złoty kolor. Składniki farszu można drobniutko posiekać, ale można także zemleć w maszynce z sitkiem o dużych oczkach bez cebuli. Cebulkę dodajemy do farszu bezpośrednio. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną kucharka . Przygotować ciasto: mąkę przesiać, wbić jedno całe jajko, dodać 1 łyżkę oleju i dolewać ciepłą wodę. Nie da się określić jej ilości. Mówi się ?ile zabierze ciasto?. Wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Przykryć je ściereczką, aby nie obsychało. Odrywać po kawałku, rozwałkować, formować placuszki, nakładać farsz, zlepiać dokładnie pierogi, Zagotować w dużym garnku wodę z odrobiną oleju i z solą. Wrzucać partiami pierogi. Przemieszać, by nie przywarły do dna. Gotować od wypłynięcia. Wyjmować i zostawić do ostudzenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *