Składniki;
Ciasto
35 dag. mąki pszennej
1 jajko
125 ml. cieplej wody
1 łyzka oliwy oliwy
sól
Farsz ;
35 dag.gotowanej wołowiny
10 dag. słoniny
1 mała czerstwa kajzerka
1 cebula
2 łyżki rosołu
sól
pieprz
Wykonanie;
Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi,przykryć by nie obeschło.Namoczyć bułkę w wodzie lub w mleku.W niewielkiej ilości wody ugotować słoninę około 20 minut.Namoczoną bułkę odcisnąć.Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na złoty kolor.Zemleć w maszynce mięso razem z cebulą obgotowaną słoniną i bułką.Dodać sól i pieprz do smaku,dodać rosołu jeżeli trzeba i wyrobić farsz.Ciasto rozwałkować,wycinać krążki i lepić pierogi.Gotować w dużej ilości wody osolonej.Wyciągać i podawać ze skraweczkami i cebulką.