Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
3/4 łyżki soli
1 łyżeczka oleju
Farsz serowo- pieczarkowy
1/2 kg. pieczarek
1-2 cebule
30 dag. sera żółtego
pieprz
sól
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce i wyrobić i odstawić na chwilę aby odpoczęło .
Farsz:
Surowe pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć razem, doprawić na ostro jeżeli mało słone to dosolić(ser jest słonawy uważać z solą). Do ostudzonego farszu dodać ser starty na małych oczkach i wymieszać. Nadziewać tym farszem pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie około 2 minut od wypłynięcia. Podawać okraszone według swojego uznania.