Składniki:
35 dag.maki
1 jajko
125 ml.ciepłej wody
sól
Farsz:
40 dag. Twarogu półtłustego
5 dag.cukru
1 żółtko
2-3 dag.przesmażonej z cukrem skórki pomarańczowej
5 dag.rodzynek
Ponadto:
masło do polania pierogów
1 łyżka tartej bułki
Wykonanie:
Zagnieść ciasto na pierogi. Podzielić na 2 lub 3 części, przykryć, by nie obsychało.
Farsz:
Ser utrzeć z żółtkiem i z cukrem na jednolita, dość gęstą masę. Dodać pokrojona drobno skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać.Jeżeli by masa serowa była za rzadka dodać odrobinę budyniu w proszku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko lub według swojego uznania. Wycinać krążki szklanką lub filiżanką. Na każdy krążek nakładać farsz nie za wiele, bo ser rozpręża się w gotowaniu i pierogi mogą popękać, złożyć krążek na pół i zlepić. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wrzucać partiami do wrzątku, zamieszać delikatnie, przykryć, a kiedy wypłyną, zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze 1-2 min na wolnym ogniu. Wyjąc łyżką cedzakowa, osączyć, przełożyć na ogrzany półmisek. Podawać polane roztopionym masłem, lub masłem z przyrumienioną bułką tarta.