Składniki:

35 dag.maki

1 jajko

125 ml.ciepłej wody

sól

Farsz:

40 dag. Twarogu półtłustego

5 dag.cukru

1 żółtko

2-3 dag.przesmażonej z cukrem skórki pomarańczowej

5 dag.rodzynek

Ponadto:

masło do polania pierogów

1 łyżka tartej bułki

 

Wykonanie:

Zagnieść ciasto na pierogi. Podzielić na 2 lub 3 części, przykryć, by nie obsychało.

Farsz:

Ser utrzeć z żółtkiem i z cukrem na jednolita, dość gęstą masę. Dodać pokrojona drobno skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać.Jeżeli by masa serowa była za rzadka dodać odrobinę budyniu w proszku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko lub według swojego uznania. Wycinać krążki szklanką lub filiżanką. Na każdy krążek nakładać farsz nie za wiele, bo ser rozpręża się w gotowaniu i pierogi mogą popękać, złożyć krążek na pół i zlepić. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wrzucać partiami do wrzątku, zamieszać delikatnie, przykryć, a kiedy wypłyną, zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze 1-2 min na wolnym ogniu. Wyjąc łyżką cedzakowa, osączyć, przełożyć na ogrzany półmisek. Podawać polane roztopionym masłem, lub masłem z przyrumienioną bułką tarta.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *