Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko
¾ szklanki wody ciepłej
Dodatkowo:
truskawki
śmietana
cukier
masło
Wykonanie:
Przesiać mąkę i zrobić w niej zagłębienie, dodać roztopione masło lub olej oraz jajko wymieszać. Stopniowo dodawać ciepłej wody i wyrabiać ciasto, aż do uzyskania miękkiej oraz elastycznej konsystencji. Przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut. Zagotować wodę w garnku, posolić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe pokroić. Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć koła, na środku umieścić truskawki, złożyć na pół i zlepić brzegi pierogów dokładnie, aby się nie rozkleiły. Gotować przez około 3 – 5 minut, co jakiś czas mieszać. Pierogi wyjąć z wody łyżką cedzakową. Od razu podawać polane śmietaną i posypane cukrem lub z przyrumienionym masełkiem i cukrem.
.