PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko
¾ szklanki wody ciepłej

Dodatkowo:

truskawki

śmietana

cukier

masło

Wykonanie:

Przesiać mąkę i zrobić w niej zagłębienie, dodać roztopione masło lub olej oraz jajko wymieszać. Stopniowo dodawać ciepłej wody i wyrabiać ciasto, aż do uzyskania miękkiej oraz elastycznej konsystencji. Przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut. Zagotować wodę w garnku, posolić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe pokroić. Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć koła, na środku umieścić truskawki, złożyć na pół i zlepić brzegi pierogów dokładnie, aby się nie rozkleiły. Gotować przez około 3 – 5 minut, co jakiś czas mieszać. Pierogi wyjąć z wody  łyżką cedzakową. Od razu podawać polane śmietaną i posypane cukrem lub z przyrumienionym masełkiem i cukrem.

.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *