PIEROGI ZE SZPINAKIEM

Składniki:

Ciasto:

1/2kg. mąki

około 1/2 litra maślanki lub kefiru

Wykonanie:

Wszystko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać szklanką kółka,nałożyć farsz ze szpinaku,dokładnie zlepić brzegi i wrzucić do osolonego wrzątku z niewielką ilością oleju. Po wypłynięciu gotować około 4 minuty. Podawać z przyrumienionym masłem .

Składniki:

Farsz:

1/2 kg. mrożonego szpinaku w liściach

25 dag.twarogu

4 ugotowane średnie ziemniaki

3-4 ząbki czosnku

1 cebula

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

Wykonanie:

Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na szklisto na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane i ostudzone w osolonej wodzie ziemniaki oraz ser przecisnąć przez praskę. Szpinak podsmażyć na maśle,aż do momentu gdy wyparuje cała woda,po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do ziemniaków z serem,dodać zeszkloną cebulkę oraz podsmażony szpinak. Całość doprawić solą,pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *