Składniki:
Ciasto:
1/2kg. mąki
około 1/2 litra maślanki lub kefiru
Wykonanie:
Wszystko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać szklanką kółka,nałożyć farsz ze szpinaku,dokładnie zlepić brzegi i wrzucić do osolonego wrzątku z niewielką ilością oleju. Po wypłynięciu gotować około 4 minuty. Podawać z przyrumienionym masłem .
Składniki:
Farsz:
1/2 kg. mrożonego szpinaku w liściach
25 dag.twarogu
4 ugotowane średnie ziemniaki
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na szklisto na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane i ostudzone w osolonej wodzie ziemniaki oraz ser przecisnąć przez praskę. Szpinak podsmażyć na maśle,aż do momentu gdy wyparuje cała woda,po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do ziemniaków z serem,dodać zeszkloną cebulkę oraz podsmażony szpinak. Całość doprawić solą,pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.