PIEROŻKI DROŻDŻOWE

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

1 jajko

3 dag. drożdży

3 /4 szklanki mleka

1łyżeczka cukru

Farsz:

50 dag. ugotowanego mięsa wołowego

1 duża cebula

1/2 szklanki rosołu

olej do smażenia

sól

pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Z przesianej mąki, jajka i rozczynu zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać zmielone mięso wołowe, przyprawy i razem smażyć około5 minut, pod koniec wlać do mięsa rosół, aby farsz był podzielny i wilgotny. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wyciąć z niego duże krążki, na każdy nałożyć farsz i zlepić. W sporym rondlu rozgrzać szklankę oleju i usmażyć pierożki z obu stron na złoty kolor.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *