Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
3 dag. drożdży
3 /4 szklanki mleka
1łyżeczka cukru
Farsz:
50 dag. ugotowanego mięsa wołowego
1 duża cebula
1/2 szklanki rosołu
olej do smażenia
sól
pieprz
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Z przesianej mąki, jajka i rozczynu zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać zmielone mięso wołowe, przyprawy i razem smażyć około5 minut, pod koniec wlać do mięsa rosół, aby farsz był podzielny i wilgotny. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wyciąć z niego duże krążki, na każdy nałożyć farsz i zlepić. W sporym rondlu rozgrzać szklankę oleju i usmażyć pierożki z obu stron na złoty kolor.