Składniki:
1,5 kg. piersi indyczki
sól
biały pieprz
3pory( (szczypior)
100 g. boczku w plasterkach
4 nieduże marchewki
1/2 selera
1 szklanka (200 g. ) bitej śmietany
2-3 łyżki jasnej zasmażki (instant)
25 g. mieszanki ziołowej
Wykonanie:
Garnek gliniany namoczyć przez ok. 10 minut w zimnej wodzie. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Oczyścić 1 por i podzielić na poszczególne listki, obgotować krótko w posolonej, gotującej wodzie. Osuszyć. Pierś indyczą obłożyć na przemian porami i boczkiem. Pozostałe warzywa oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Mięso włożyć do glinianego garnka. Obłożyć jarzynami i dolać 1/4 litra wody. Piec przez 1 i 1/2 godziny w podgrzanym piekarniku pod przykryciem 200 C. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć pokrywkę. Wyjąć pieczeń. Śmietaną dekorować wokół pieczeni. Zagotować i dodać zasmażkę Doprawić solą i pieprzem. Dodać ziół. Mięso i warzywa wyłożyć na półmisek. Polać sosem z góry. Pozostały sos podać w sosjerce.