Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskiego
125 g. sera pleśniowego brie
6 pieczarek
2 plastry szynki wędzonej
1/2 cebuli
natka pietruszki
1 jajko
sól
pieprz
zioła prowansalskie
jarzynka
Ponadto;
brokuł
Sos czosnkowy;
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 duży ząbek czosnku
przyprawa do sałatek
Wykonanie;
Filety umyć, osączyć na papierowym ręczniku i przekroić tak, aby powstały 4 porcje. Porcje obsypać przyprawami i obsmażyć szybko i krótko na gorącym oleju mają się delikatnie ściąć, ponownie osączyć na papierowym ręczniku. Cebulę, obrane pieczarki, szynkę pokroić w kostkę i usmażyć przyprawiając jarzynką, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki. Ser pokroić na 4 plastry. Ciasto francuskie podzielić na 4 prostokąty, na każdy prostokąt nałożyć filet, pieczarki z szynką oraz plaster sera brie. Ciasto posklejać, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami prowansalskimi. Piec w temperaturze 190 C. około 30 minut. Podawać np. z brokułami i sosem czosnkowym.