PIERŚ KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskiego
125 g. sera pleśniowego brie
6 pieczarek
2 plastry szynki wędzonej
1/2 cebuli
natka pietruszki
1 jajko
sól
pieprz
zioła prowansalskie
jarzynka

Ponadto;
brokuł

Sos czosnkowy;

2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 duży ząbek czosnku
przyprawa do sałatek

Wykonanie;

Filety umyć, osączyć na papierowym ręczniku i przekroić tak, aby powstały 4 porcje. Porcje obsypać przyprawami i obsmażyć szybko i krótko na gorącym oleju mają się delikatnie ściąć, ponownie osączyć na papierowym ręczniku. Cebulę, obrane pieczarki, szynkę pokroić w kostkę i usmażyć przyprawiając jarzynką, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki. Ser pokroić na 4 plastry. Ciasto francuskie podzielić na 4 prostokąty, na każdy prostokąt nałożyć filet, pieczarki z szynką oraz plaster sera brie. Ciasto posklejać, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami prowansalskimi. Piec w temperaturze 190 C. około 30 minut. Podawać np. z brokułami i sosem czosnkowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *