Składniki:

Biszkopt:

4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 kopiata szklanka mąki
6 łyżek oleju
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu

Poncz:

1 i 1/2 łyżki wody
5 dag. margaryny
1 łyżka kakao
1 szklanka cukru
100 ml. wódki czystej

Masa śmietanowa:

250 ml. śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

1/2 tabliczki mlecznej czekolady.

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodać olej, przesianą mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180C.  Z przestudzonego biszkoptu zdjąć papier. Końcem drewnianej łyżki zrobić w biszkopcie wgłębienia co 2 cm.

Poncz:

Margarynę rozpuścić z wodą, cukrem i kakao w kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie jednolita wlać wódkę. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Poncz wlewać do wgłębień w biszkopcie.

Masa śmietanowa:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody.Wymieszać odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać.Wierzch ciasta posypać stratą mleczną czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki do wystygnięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *