Składniki :

40 dag chudego twarogu
50 dag cebuli
2 czubate szklanki mąki
2 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
sól
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżka masła lub margaryny
biały pieprz, mielony
kminek
mąka do posypania

Wykonanie:

Mleko podgrzać. W kruszyć do niego drożdże i poczekać, aż się rozpuszczą. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej mleko z drożdżami, trochę soli, cukier i olej. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 20 minut, aby wyrosło. Na masę twarogową utrzeć twaróg, jajko, tłuszcz i szczyptę soli. Cebulę obrać, pokroić w krążki i dodać do masy twarogowej. Doprawić dobrze na ostro solą, pieprzem i kminkiem. Ciasto drożdżowe zagnieść jeszcze raz. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1 i 1/2 cm. Wyciąć 6 krążków o średnicy około 10 cm. Koła z ciasta ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Na ciasto wyłożyć masę serowo-cebulową. Jeszcze raz pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia .Ciastka piec w uprzednio nagrzanym do 200C piekarniku około 15 minut na złoty kolor.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *