PIKLE Z DOJRZAŁYCH OGÓRKÓW

Składniki:

2 kg. ogórków najlepiej duże

koper

chrzan

gorczyca

ziele angielskie

liść laurowy

czosnek

pieprz ziarnisty

Składniki na zalewę:

1 szklanka octu 10%,

5 szklanek wody

6 kopiastych łyżek cukru

1 płaska łyżka soli

Wykonanie:

Ogórki obrać, przekroić na cztery lub pięć części, wyciąć gniazda nasienne. Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, po 3 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu, koperek oraz listek laurowy. Zalewę zagotować, zalać nią słoiki. W garnku zalać słoiki ciepłą wodą i pasteryzować je od zagotowania 3-5 minut. Słoiki ułożyć zakrętkami do dołu i zostawić do wystygnięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *